Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Τετάρτη 27 Μαρτίου και ώρα 17:00 το Πεζοπορικό και Ορειβατικό τμήμα του GSM Club Klitorias SW Helmos θα  πραγματοποιήσει πορεία μέχρι το ναό της Αναλήψεως Καστριών.

 

Μια πανέμορφη διαδρομή  δύο(2) ωρών που ξεκινά από την Παναγιά της Κλειτορίας και ακολουθεί την κοίτη του Αροάνιου ποταμού (ποδηλατόδρομο). Στο κομμάτι αυτό της διαδρομής μας το κελάρυσμα  του ποταμού, η βλάστηση (πλατάνια, ιτιές), οι  ήχοι των κατοίκων της όχθης (αηδόνια, κότσυφες, γαλιάντρες, σουσούνες, καρδερίνες, δρυοκολάπτες, κίσσες, βαθρακοί) αλλά και οι μακρινοί ήχοι των γκιόνηδων με τη βοήθεια του πεντακάθαρου αέρα θα συνθέσουν ένα μοναδικό περιβάλλον αναψυχής μέχρι το Χάνι.

Εδώ το τοπίο αλλάζει, αφού ποια έχουμε πλησιάσει πολύ κοντά στον ορεινό  όγκο των Αροάνιων ορών και της Αράχοβας Πεντέλειον όρος  ,οι απότομοι βράχοι των πηγών του Αροάνιου, του Πύργου, του Κάστρου του Άρμπουνα από τη μια και οι βράχοι του Ορείχαλκου, της Άνω Γλάστρας και της Βυθισμένης από την άλλη σε οδηγούν στην πρώτη ανάληψη της  ματιάς, που προσπαθεί να διακρίνει το κάστρο από τη μια και την εκκλησιά της Παναγιάς της Λύκαινας από την άλλη αιώνια φρούρια του φυσικού περάσματος, ενώ μπροστά σου απλώνεται το υψίπεδο της Γορίτσας που σε καλεί να πάρεις μιαν απόφαση δεξιά για του Φενεού ,αριστερά κατά τους Λουσούς  ή ευθεία για τον Προφήτη Ηλία;

Στο σημείο αυτό εμείς θα αφήσουμε  πίσω μας  τη χώρα των Πελασγών, τη χώρα των Αρκάδων, τη χώρα του Κλείτορα Αζάνα για να περάσουμε στο μυστήριο της χώρας των Δαναών, από το αριστερό πέρασμα, αυτό που οδηγεί στους Λουσούς,  στη χώρα του Μελάμποδα ακολουθώντας την αριστερή  όχθη της φυσικής  απορροής των Καστριών ¨ Άγρινον ποταμόν¨ μέχρι το σημείο που διασταυρώνονται  οι δρόμοι για Πλανητέρο, Καστριά και Κλειτορία θα πάρουμε για λίγο το δημόσιο δρόμο μέχρι την διασταύρωση με το χωματόδρομο για Αγία Βαρβάρα, μεταλλεία εκεί θα αποχωριστούμε την άσφαλτο και θα μπούμε και πάλι σε χωματόδρομο για να τον αφήσουμε κι αυτόν λίγο πιο κάτω από το μύλο και το Γεφύρι  στρίβοντας αριστερά παίρνοντας το μονοπάτι που οδηγεί στα περιβόλια των Καστριών.

Η διαδρομή πλέον θα αλλάξει χαρακτήρα πιο ορεινή, πιο δύσβατη, πιο ανηφορική, πιο άγρια, πιο δεσποτική αφού κινούμαστε δεξιά  από τον χείμαρρο μέχρι να φτάσουμε  στον στόχο μας που θα μας αφήσει σίγουρα αποσβολομενους μόνο δέος και θαυμασμός στον καταρράκτη, στο σιφόνι της Αναλήψεως, στο ιερο του Μελλαμποδα,  στο Ναό της Αναληψεως και  πιο πάνω  στα Δρακόσπιτα. για το οριζόντιο, αλλά και κάθετο ανάγλυφο.

 

Για αυτή και άλλες μεθόδους του χαρακτηρίζεται σήμερα ο Μελάμπους ως ο πρώτος ψυχοθεραπευτής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που καταγράφει ο Παυσανίας (Αρκαδικά Η, 18, 7-8), «ο Μελάμπους θυσίαις τε απορρήτοις και καθαρμοίς κατήγαγεν τας θυγατέρας του Προίτου ες χωρίον καλούμενον Λουσούς… και ηκέσατο της μανίας εν Αρτέμιδος ιερώ», ενώ σύμφωνα με τρίτη πληροφορία (Ηλιακά, Ε, 5, 5), πάλι από τον Παυσανία, τα «καθάρσια» ερρίφθησαν εις το Άγρινον ποταμόν. Τέλος, κατ’ άλλους, καθήρε τις Προιτίδες με τον μέλανα ελλέβορο. Ουσιαστικά δηλαδή, η θεραπεία των γυναικών από την μανία έγινε με ένα σοκ και με κάποια μορφή καθαρμού.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
28/05/2020
Ώρα:
17:00 - 21:00
Κατηγορία Εκδήλωσης:

Χώρος Διεξαγωγής

Πλατεία Κλειτορίας
Κλειτορία, Αχαΐα 25007 Greece + Χάρτης Google