Ο τόπος μας

Μέσα σε μια πανέμορφη και ξεχωριστή φύση,

που περιστοιχίζεται από τα Αροάνια Όρη…

Η Κλειτορία βρίσκεται Νοτιοδυτικά του Χελμού στο κέντρο της κοιλάδας απορροής του Αροάνιου ποταμού. Aπέχει 200km από την Αθήνα μέσω Αρτεμισίου, 60km από την Τρίπολη, 98km από την Πάτρα και 25km από τα Καλάβρυτα. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από τον αρχαίο Κλείτορα. που βρίσκεται στα δυτικά της. Η Κλειτορία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μικρό ύψωμα στο σημείο που ο ποταμός Κλείτορας χύνεται στον Αροάνιο.

Μέσα σε μια πανέμορφη και ξεχωριστή φύση, που περιστοιχίζεται από τα Αροάνια Όρη, τα Πεντέλια Όρη τον Τάρταρη και το Ζέμπη σώζονται τα ανασκαφικά ευρήματα της αρχαίας πόλης-κράτους Κλείτωρ, που πρώτη από όλες τις αρκαδικές πόλεις έκοψε νομίσματα. Εντός και εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης και του θεάτρου της, η αρχαιολογικές τομές που έγιναν έχουν αποκαλύψει τον βασικό ιστό της πόλης, και πλήθος άλλων αρχαιοτήτων, που εγκαταλείφτηκε οριστικά τον 5ο με 6ο αιώνα

Η αρχαία πόλη Κλείτωρ ήταν αρκαδική πόλη κατά την αρχαιότητα και βρισκόταν μεταξύ Φενεού και Ψωφίδας. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Αζάνες με γενάρχη τους τον Αζάνα οι οποίοι έφτασαν γύρω στο 1800 π.Χ. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε γύρω στο 1700 π.Χ. από τον βασιλιά Κλείτορα, γιο του Αζάνα.

Ανατολικά της αρχαίας πόλης χτίστηκε η κάτω Κλειτορία κυρίως μετά την επανάσταση του 1821 από οπλαρχηγούς της περιοχής όπως οι Χοντρογιανναίοι (Πανόπουλοι), Ανδριανόπουλοι, Κουμανιώτες (Χρυσανθακόπουλοι), Σταματόπουλοι στους οποίους πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι από το Χάνι του Νταφαλιά, όπως και άλλων στους οποίους περιήλθε το φρούριο του φοροεισπράκτορα Παπαδέα που εγκατέλειψε την περιοχή άλλα και άλλων κατοίκων των γύρω χωριών που διατηρούσαν καλύβια ή κατέβηκαν στην περιοχή.

Στην αντίσταση του 40 πήρε ενεργό μέρος στα γύρω βουνά –Γερμανογκρέμι Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού με πλήθος ανταρτών εναντίον των κατακτητών.

Η Κλειτορία έγινε εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής μέχρι το 1980 ενώ σήμερα είναι μια καταπληκτική περιοχή για ορεινό τουρισμό με αρκετά καταλύματα τόσο στον ιστό της όσο και στα πανέμορφα χωριά που την περιστοιχίζουν σκαρφαλωμένα στις γύρω πλαγίες.